10 kalorycznych pułapek na które musisz uważać

Jedząc golonkę masz świadomość, że pochłaniasz mnóstwo kalorii i tłuszczu. Jednak kiedy przegryzasz np. paluszki, nie odczuwasz wyrzutów sumienia pomimo tego, że są kaloryczne. O tym, że karkówka i chipsy są tłuste i kaloryczne wiedzą nawet dzieci. Jednak istnieje wiele produktów spożywczych, które pomimo swojej wysokiej kaloryczności wyglądają niewinnie…

żywienie w zespole policystycznych jajników

Żywienie w zespole policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników (z ang. polycystic ovary syndrome, PCOS) – najczęstsze zaburzenie endokrynologiczne dotykające kobiety w wieku rozrodczym, będące jednocześnie najczęstszą przyczyną niepłodności. Szacuje się, że z problemem tym boryka się od 5 do nawet 15% wszystkich kobiet. Choroba ta charakteryzuje się występowaniem licznych torbieli na jajnikach, chronicznymi zaburzeniami owulacji lub jej zanikiem, otyłością czy hiperandrogenizmem (nadmiarem androgenów – męskich hormonów płciowych).

Więcej

Co zapakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły

Co zapakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły?

Drugie śniadanie, zaraz po tym zjedzonym w domu, jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jego zadaniem jest zabezpieczenie organizmu przed głodem, który może się pojawić między pierwszym śniadaniem a obiadem. U dzieci spędzających w szkole większość dnia, przerwa między posiłkami w spożywanymi domu jest zbyt długa, więc nie ma możliwości niezjedzenia drugiego śniadania. To właśnie od niego zależy, czy dziecko będzie miało siłę na resztę godzin w szkole, czy będzie potrafiło skoncentrować na zajęciach i wykonywać ćwiczenia fizyczne na w-fie.
Więcej

Dieta w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto – wstęp



W ostatnich latach pacjenci z Hashimoto (przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy) to codzienność w gabinecie dietetyka. Choroba ta jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy i dotyka 10-20-krotnie częściej kobiety niż mężczyzn. Częstość jej występowania zależy nie tylko od płci, ale również od wieku – największa zachorowalność występuję pomiędzy 45 a 65 rokiem życia. Nierzadko jednak występuje również u osób młodych, a nawet dzieci (z obciążonym wywiadem rodzinnym).
Więcej

Insulinooporność - profilaktyka i leczenie przy pomocy diety

Profilaktyka i leczenie insulinooporności za pomocą diety

Żyjemy coraz szybciej, zapominamy o regularnym odżywianiu, często w pośpiechu opychamy się wysokokalorycznymi produktami o słabej jakości. Do tego dochodzi stres w pracy i siedzący tryb życia. Czynniki te przyczyniają się do rozwoju otyłości i chorób z ściśle z nią związanych, takich jak: nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu całkowitego i triglicerydów, obniżony poziom „dobrego” cholesterolu HDL, zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi, czy oporność tkanek na insulinę. Dziś przyjrzymy się szczególnie temu ostatniemu schorzeniu.

Więcej

Masz podwyższony poziom cholesterolu? Dowiedz się o nim jak najwięcej

hdl

Nieprawidłowy poziom cholesterolu we krwi, to często występujący problem, dotykający około 50% dorosłych ludzi w Polsce. Większość z nich nie jest świadoma, że ma złe wyniki, a Ci, którzy o tym wiedzą, często nic sobie z tego nie robią. Dlaczego tak się dzieje? Być może dlatego, iż schorzenie to początkowo nie powoduje poważniejszych dolegliwości. Jednak długotrwale nieprawidłowy lipidogram, to jeden z głównych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.
Więcej

glukoza i insulina

Glukoza & insulina- to musi być związek idealny!

Rola glukozy i insuliny jest dobrze znana i opisana w literaturze. Większość z nas potrafi ogólnie określić znaczenie obu tych związków w organizmie. Natomiast powiązanie ich wzajemnych relacji, ze względu na złożoność procesów metabolicznych i używanego do ich opisu fachowego nazewnictwa stają się często, dla ludzi nie mających związku z medycyną czy biochemią, poza zasięgiem zrozumienia. Dlatego też w tym artykule postaramy się w sposób klarowny i dostępny pokazać: co i jak „łączy glukozę z insuliną”? i dlaczego tak ważne jest, aby im się dobrze„układało”? 
Więcej

X