alergia a dieta. żywienie w alergiach pokarmowych

Alergia a dieta. Żywienie w alergiach pokarmowych

Nie jest tajemnicą, że zapadalność społeczeństwa na choroby alergiczne systematycznie rośnie. Naukowcy tendencję tę zauważają już od ponad 50 lat, zwłaszcza wśród krajów wysokorozwiniętych. Alergią nazywamy odbiegającą od normy reakcję układu odpornościowego na specyficzny związek (alergen), na który dany organizm się uczulił. Przyjmuje ona różne postaci, np.: alergii pokarmowej, wziewnej czy kontaktowej i prowadzi do wystąpienia rozmaitych objawów (łzawienie, katar sienny, duszności, biegunka czy nawet zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny). Tematem tego artykułu jest powiązanie diety z alergią, w związku z czym skupimy się przede wszystkim na nadwrażliwościach pokarmowych.
Więcej

Masz podwyższony poziom cholesterolu? Dowiedz się o nim jak najwięcej

hdl

Nieprawidłowy poziom cholesterolu we krwi, to często występujący problem, dotykający około 50% dorosłych ludzi w Polsce. Większość z nich nie jest świadoma, że ma złe wyniki, a Ci, którzy o tym wiedzą, często nic sobie z tego nie robią. Dlaczego tak się dzieje? Być może dlatego, iż schorzenie to początkowo nie powoduje poważniejszych dolegliwości. Jednak długotrwale nieprawidłowy lipidogram, to jeden z głównych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.
Więcej

Dieta w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto – wstęp



W ostatnich latach pacjenci z Hashimoto (przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy) to codzienność w gabinecie dietetyka. Choroba ta jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy i dotyka 10-20-krotnie częściej kobiety niż mężczyzn. Częstość jej występowania zależy nie tylko od płci, ale również od wieku – największa zachorowalność występuję pomiędzy 45 a 65 rokiem życia. Nierzadko jednak występuje również u osób młodych, a nawet dzieci (z obciążonym wywiadem rodzinnym).
Więcej

żywność w profilaktyce chorób nowotworowych

Żywność w profilaktyce chorób nowotworowych

 

Na całym świecie odnotowuje się wzrastające zagrożenie chorobami nowotworowymi. Każdego roku diagnozowane są u milionów osób, z czego spora część umiera. Stanowi to niewątpliwie jeden z najważniejszym problemów zdrowia publicznego. W walce z nowotworami ogromne znaczenie mają działania, których celem jest zapobieganie ich występowaniu, czyli tzw. profilaktyka pierwotna. Z uwagi na to, że sposób odżywiania jest jednym z czynników, który ma wpływ na rozwój nowotworu, zaczęto zastanawiać się nad wykorzystaniem żywności w chemoprewencji.

Więcej

10 sposobów na to, jak sprawić żeby ciasta i desery były zdrowsze

Bywają dni gdy nie jesteśmy w stanie odmówić sobie ulubionego ciasta lub deseru. Niestety zwykle po zjedzeniu czegoś słodkiego dopadają nas wyrzuty sumienia. Jest jednak kilka sposobów, dzięki którym nasze poczucie winy związane ze zjedzeniem dużej ilości pustych kalorii znacznie się zmniejszy.

 

Więcej

Jajka źródło pełnowartościowego białka

Jajka – źródło pełnowartościowego białka

Powszechnie uważa się, że jedzenie jajek jest niebezpieczne dla naczyń krwionośnych. Nie wierzmy w ten mit! Naukowcy twierdzą, że osoby z prawidłową gospodarką lipidową mogą jeść jajka nawet codziennie… Żółtka jaj co prawda zawierają znaczące ilości cholesterolu, ale według badań nie odnotowuje się znaczącego wzrostu poziomu cholesterolu we krwi po ich zjedzeniu.
Więcej

Masz alergię pokarmową? Zobacz na co musisz uważać

W ciągu ostatnich lat obserwuje się zwiększanie częstości chorób alergicznych. Dotyczy to zwłaszcza populacji krajów wysokorozwiniętych (w tym także Polski), gdzie już ponad 1/3 ludności wykazuje cechy alergii. Dlatego też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała alergię za epidemię XXI wieku.

Więcej

Co zapakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły

Co zapakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły?

Drugie śniadanie, zaraz po tym zjedzonym w domu, jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jego zadaniem jest zabezpieczenie organizmu przed głodem, który może się pojawić między pierwszym śniadaniem a obiadem. U dzieci spędzających w szkole większość dnia, przerwa między posiłkami w spożywanymi domu jest zbyt długa, więc nie ma możliwości niezjedzenia drugiego śniadania. To właśnie od niego zależy, czy dziecko będzie miało siłę na resztę godzin w szkole, czy będzie potrafiło skoncentrować na zajęciach i wykonywać ćwiczenia fizyczne na w-fie.
Więcej

X