glukoza i insulina

Glukoza & insulina- to musi być związek idealny!

Rola glukozy i insuliny jest dobrze znana i opisana w literaturze. Większość z nas potrafi ogólnie określić znaczenie obu tych związków w organizmie. Natomiast powiązanie ich wzajemnych relacji, ze względu na złożoność procesów metabolicznych i używanego do ich opisu fachowego nazewnictwa stają się często, dla ludzi nie mających związku z medycyną czy biochemią, poza zasięgiem zrozumienia. Dlatego też w tym artykule postaramy się w sposób klarowny i dostępny pokazać: co i jak „łączy glukozę z insuliną”? i dlaczego tak ważne jest, aby im się dobrze„układało”? 
Więcej

Masz alergię pokarmową? Zobacz na co musisz uważać

W ciągu ostatnich lat obserwuje się zwiększanie częstości chorób alergicznych. Dotyczy to zwłaszcza populacji krajów wysokorozwiniętych (w tym także Polski), gdzie już ponad 1/3 ludności wykazuje cechy alergii. Dlatego też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała alergię za epidemię XXI wieku.

Więcej

żywność w profilaktyce chorób nowotworowych

Żywność w profilaktyce chorób nowotworowych

 

Na całym świecie odnotowuje się wzrastające zagrożenie chorobami nowotworowymi. Każdego roku diagnozowane są u milionów osób, z czego spora część umiera. Stanowi to niewątpliwie jeden z najważniejszym problemów zdrowia publicznego. W walce z nowotworami ogromne znaczenie mają działania, których celem jest zapobieganie ich występowaniu, czyli tzw. profilaktyka pierwotna. Z uwagi na to, że sposób odżywiania jest jednym z czynników, który ma wpływ na rozwój nowotworu, zaczęto zastanawiać się nad wykorzystaniem żywności w chemoprewencji.

Więcej

żywienie w zespole policystycznych jajników

Żywienie w zespole policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników (z ang. polycystic ovary syndrome, PCOS) – najczęstsze zaburzenie endokrynologiczne dotykające kobiety w wieku rozrodczym, będące jednocześnie najczęstszą przyczyną niepłodności. Szacuje się, że z problemem tym boryka się od 5 do nawet 15% wszystkich kobiet. Choroba ta charakteryzuje się występowaniem licznych torbieli na jajnikach, chronicznymi zaburzeniami owulacji lub jej zanikiem, otyłością czy hiperandrogenizmem (nadmiarem androgenów – męskich hormonów płciowych).

Więcej

Dieta w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto – wstęp



W ostatnich latach pacjenci z Hashimoto (przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy) to codzienność w gabinecie dietetyka. Choroba ta jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy i dotyka 10-20-krotnie częściej kobiety niż mężczyzn. Częstość jej występowania zależy nie tylko od płci, ale również od wieku – największa zachorowalność występuję pomiędzy 45 a 65 rokiem życia. Nierzadko jednak występuje również u osób młodych, a nawet dzieci (z obciążonym wywiadem rodzinnym).
Więcej

10 sposobów na to, jak sprawić żeby ciasta i desery były zdrowsze

Bywają dni gdy nie jesteśmy w stanie odmówić sobie ulubionego ciasta lub deseru. Niestety zwykle po zjedzeniu czegoś słodkiego dopadają nas wyrzuty sumienia. Jest jednak kilka sposobów, dzięki którym nasze poczucie winy związane ze zjedzeniem dużej ilości pustych kalorii znacznie się zmniejszy.

 

Więcej

dieta w sporcie - uniwersalne wytyczne

Dieta w sporcie – uniwersalne wytyczne według Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego

Sport uprawiany jest od wieków z wielu powodów, między innymi: dla zdrowia, lepszego samopoczucia, poprawy kondycji, utraty bądź zyskania dodatkowych kilogramów, amatorsko lub wyczynowo. Każdy powód tak naprawdę jest dobry, natomiast najważniejsze są uzyskane rezultaty. Nie od dziś wiadomo, że aby móc odpowiednio ćwiczyć, potrzebna jest energia, a ta z kolei bierze się z właściwego sposobu odżywiania. To dieta leży u podstawy prawidłowego treningu i to ona w dużej mierze przyczynia się do osiągnięcia sukcesu sportowego. Od intensywności i rodzaju treningu zależy zarówno ilość, jak i jakość dostarczanego do organizmu paliwa. Należy jednak pamiętać, że nieumiejętne dysponowanie składnikami odżywczymi może spustoszyć nasze ciało i spowodować, że zabraknie nam sił podczas wykonywania ćwiczeń.
Więcej

Insulinooporność - profilaktyka i leczenie przy pomocy diety

Profilaktyka i leczenie insulinooporności za pomocą diety

Żyjemy coraz szybciej, zapominamy o regularnym odżywianiu, często w pośpiechu opychamy się wysokokalorycznymi produktami o słabej jakości. Do tego dochodzi stres w pracy i siedzący tryb życia. Czynniki te przyczyniają się do rozwoju otyłości i chorób z ściśle z nią związanych, takich jak: nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu całkowitego i triglicerydów, obniżony poziom „dobrego” cholesterolu HDL, zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi, czy oporność tkanek na insulinę. Dziś przyjrzymy się szczególnie temu ostatniemu schorzeniu.

Więcej