W naszej poradni mogą wykonać Państwo Wodorowy Test Oddechowy (Badanie WTO). Oferta skierowana jest do wszystkich osób, które chcą wykonać profesjonalną diagnostykę w kierunku:

  • Nietolerancji laktozy (mleko i produkty mleczne)
  • Nietolerancji fruktozy (owoce, miód)
  • Nietolerancji polioli (słodziki, substancje słodzące)
  • Nietolerancji sacharozy (cukier buraczany, cukier trzcinowy)
  • Przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO)
  • Oceny czasu trwania pasażu jelitowego

Badanie wykonujemy nowoczesnym urządzeniem Gastro Check H2 – badanie jest nieinwazyjne.


Dla kogo przeznaczone jest badanie?

  • dla osób cierpiących na Zespół jelita drażliwego (IBS)
  • dla osób z przewlekłymi bólami brzucha o nieznanej etiologii
  • dla osób cierpiących na uporczywe wzdęcia
  • dla osób, które odczuwają dyskomfort w jamie brzusznej
  • dla osób, u których występują biegunki lub zaparcia

Na czym polega badanie?

Badanie polega na pobieraniu w określonych odstępach czasowych próbek powietrza wydychanego przez pacjenta w specjalny aparat, a następnie mierzeniu stężenia wodoru w wydychanym powietrzu. Wodór jest wytwarzany przez bakterie w procesie fermentacji w jelicie grubym i cienkim.

Pierwsze pobranie próbki powietrza odbywa się zawsze na czczo. Pacjent wykonuje głęboki wdech, na około 15 sekund wstrzymuje powietrze w płucach, po czym wykonuje energiczny wydech przez aparat Gastro Check. Następnie pacjent wypija płyn zawierający określony rodzaj węglowodanów (np. laktozę), po czym pobierane są próbki wydychanego powietrza w określonych odstępach czasowych, np. co 15 minut.

  • Ilość pobranych próbek jest określana indywidualnie.
  • Badanie trwa od 1 do 3 godzin (w zależności od przypadku) – dlatego zalecamy zabranie ze sobą interesującej lektury.
  • Wyniki pacjent otrzymuje bezpośrednio po badaniu.
  • Badanie wymaga odpowiedniego przygotowania się przez pacjenta!
  • W celu omówienia wyników oraz dalszych wskazówek należy zapisać się na konsultację dietetyczną.

W jaki sposób przygotować się do badania?

  • 4 tygodnie przed badaniem:
    - nie przyjmować antybiotyków
    - nie poddawać się kolonoskopii i fluoroskopii
  • 3 dni przed badaniem:
    - nie stosować środków przeczyszczających, głównie laktulozy
    - nie spożywać alkoholu
  • Dzień przed badaniem:
    - ostatni posiłek zjeść przynajmniej 14 godzin przed rozpoczęciem badania. Posiłek powinien być niezbyt obfity i niezawierający błonnika pokarmowego. Nie należy spożywać produktów takich jak: cebula, czosnek, por, kapusta, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, hummus, marynowane lub kiszone warzywa
    - nie pić mleka i soków owocowych (skupić się na niegazowanej wodzie)
    - nie żuć gum
  • W dniu badania:
    - nie żuć gum, nie jeść cukierków
    - nie palić tytoniu
    - nie używać kleju do protez
    - dokładnie wyszczotkować zęby rano tuż przed wyjściem z domu na badanie
    - wypić szklankę ciepłej wody
    - można przyjmować leki (za wyjątkiem antybiotyków, witamin i środków przeczyszczających)

Przeciwwskazania bezwzględne do badania:

  • osoby ze stwierdzoną lub podejrzewaną dziedziczną nietolerancją fruktozy (dot. testu na nietolerancję fruktozy)
  • osoby ze stwierdzoną lub podejrzewaną poposiłkową hipoglikemią

Cena badania:

    • Wykonanie testu – 140 zł

     

    Usługi w pakiecie

    • Wykonanie badania + konsultacja dietetyczna z omówieniem wyników - 270 zł
    • Wykonanie badania + konsultacja dietetyczna z omówieniem wyników (60 min) + spersonalizowana dieta uwzględniająca wyniki badania na 7 dni - 410 zł
    • Wykonanie badania + konsultacja dietetyczna z omówieniem wyników (60 min) + spersonalizowana dieta uwzględniająca wyniki badania na 14 dni - 470 zł

Lokalizacja

Masz pytania? Chętnie pomożemy!

Formularz kontaktowy