Jajka źródło pełnowartościowego białka

Jajka – źródło pełnowartościowego białka

Powszechnie uważa się, że jedzenie jajek jest niebezpieczne dla naczyń krwionośnych. Nie wierzmy w ten mit! Naukowcy twierdzą, że osoby z prawidłową gospodarką lipidową mogą jeść jajka nawet codziennie… Żółtka jaj co prawda zawierają znaczące ilości cholesterolu, ale według badań nie odnotowuje się znaczącego wzrostu poziomu cholesterolu we krwi po ich zjedzeniu.

Więcej

10 kalorycznych pułapek na które musisz uważać

Jedząc golonkę masz świadomość, że pochłaniasz mnóstwo kalorii i tłuszczu. Jednak kiedy przegryzasz np. paluszki, nie odczuwasz wyrzutów sumienia pomimo tego, że są kaloryczne. O tym, że karkówka i chipsy są tłuste i kaloryczne wiedzą nawet dzieci. Jednak istnieje wiele produktów spożywczych, które pomimo swojej wysokiej kaloryczności wyglądają niewinnie…

żywienie w zespole policystycznych jajników

Żywienie w zespole policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników (z ang. polycystic ovary syndrome, PCOS) – najczęstsze zaburzenie endokrynologiczne dotykające kobiety w wieku rozrodczym, będące jednocześnie najczęstszą przyczyną niepłodności. Szacuje się, że z problemem tym boryka się od 5 do nawet 15% wszystkich kobiet. Choroba ta charakteryzuje się występowaniem licznych torbieli na jajnikach, chronicznymi zaburzeniami owulacji lub jej zanikiem, otyłością czy hiperandrogenizmem (nadmiarem androgenów – męskich hormonów płciowych).

Więcej

glukoza i insulina

Glukoza & insulina- to musi być związek idealny!

Rola glukozy i insuliny jest dobrze znana i opisana w literaturze. Większość z nas potrafi ogólnie określić znaczenie obu tych związków w organizmie. Natomiast powiązanie ich wzajemnych relacji, ze względu na złożoność procesów metabolicznych i używanego do ich opisu fachowego nazewnictwa stają się często, dla ludzi nie mających związku z medycyną czy biochemią, poza zasięgiem zrozumienia. Dlatego też w tym artykule postaramy się w sposób klarowny i dostępny pokazać: co i jak „łączy glukozę z insuliną”? i dlaczego tak ważne jest, aby im się dobrze„układało”? 

Więcej

Masz alergię pokarmową? Zobacz na co musisz uważać

W ciągu ostatnich lat obserwuje się zwiększanie częstości chorób alergicznych. Dotyczy to zwłaszcza populacji krajów wysokorozwiniętych (w tym także Polski), gdzie już ponad 1/3 ludności wykazuje cechy alergii. Dlatego też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała alergię za epidemię XXI wieku.

Więcej

alergia a dieta. żywienie w alergiach pokarmowych

Alergia a dieta. Żywienie w alergiach pokarmowych

Nie jest tajemnicą, że zapadalność społeczeństwa na choroby alergiczne systematycznie rośnie. Naukowcy tendencję tę zauważają już od ponad 50 lat, zwłaszcza wśród krajów wysokorozwiniętych. Alergią nazywamy odbiegającą od normy reakcję układu odpornościowego na specyficzny związek (alergen), na który dany organizm się uczulił. Przyjmuje ona różne postaci, np.: alergii pokarmowej, wziewnej czy kontaktowej i prowadzi do wystąpienia rozmaitych objawów (łzawienie, katar sienny, duszności, biegunka czy nawet zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny). Tematem tego artykułu jest powiązanie diety z alergią, w związku z czym skupimy się przede wszystkim na nadwrażliwościach pokarmowych.

Więcej

żywność w profilaktyce chorób nowotworowych

Żywność w profilaktyce chorób nowotworowych

 

Na całym świecie odnotowuje się wzrastające zagrożenie chorobami nowotworowymi. Każdego roku diagnozowane są u milionów osób, z czego spora część umiera. Stanowi to niewątpliwie jeden z najważniejszym problemów zdrowia publicznego. W walce z nowotworami ogromne znaczenie mają działania, których celem jest zapobieganie ich występowaniu, czyli tzw. profilaktyka pierwotna. Z uwagi na to, że sposób odżywiania jest jednym z czynników, który ma wpływ na rozwój nowotworu, zaczęto zastanawiać się nad wykorzystaniem żywności w chemoprewencji.

Więcej