Masz podwyższony poziom cholesterolu? Dowiedz się o nim jak najwięcej

hdl

Nieprawidłowy poziom cholesterolu we krwi, to często występujący problem, dotykający około 50% dorosłych ludzi w Polsce. Większość z nich nie jest świadoma, że ma złe wyniki, a Ci, którzy o tym wiedzą, często nic sobie z tego nie robią. Dlaczego tak się dzieje? Być może dlatego, iż schorzenie to początkowo nie powoduje poważniejszych dolegliwości. Jednak długotrwale nieprawidłowy lipidogram, to jeden z głównych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.

Udowodniono, iż wysokie stężenie cholesterolu we krwi można zmniejszyć odpowiednio się odżywiając! Dlatego zasadnicze znaczenie w zwalczaniu dyslipidemii ma zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych.

normy

Im niższy jest poziom LDL-cholesterolu i im wyższy jest poziom HDL-cholesterolu, tym lepiej! W ten sposób zachowasz elastyczne i zdrowe naczynia.

Co to jest cholesterol?

  • Cholesterol – to tłuszczowy związek chemiczny, niezbędny do prawidłowego rozwoju każdego człowieka. Uczestniczy w tworzeniu hormonów sterydowych, kwasów żółciowych i witaminy D. częściowo jest wytwarzany przez nasz organizm w wątrobie (ok. 80%), poza tym codziennie go dostarczamy z żywnością, którą zjadamy. Występuje on wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie w: żółtkach jaj, podrobach, pasztecie, tłustym serze, tłustym mięsie, wędlinach, ostrygach, czy krewetkach.
  • Cholesterol sam w sobie nie jest groźny – szkodliwy jest nadmiar tej substancji!

 

Rozróżnia się cholesterol całkowity oraz frakcje: LDL-cholesterol i HDL-cholesterol.

  • LDL-cholesterol jest to tzw. „zły cholesterol” –przyczynia się do rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.
  • HDL-cholesterol – jest to tzw. „dobry cholesterol” – ma działanie odwrotne do LDL-cholesterolu. Chroni nas przed miażdżycą i chorobami układu krążenia, dlatego jego wysokie stężenie we krwi jest korzystne.
  • Istnieją także tzw. trójglicerydy – są to cząsteczki, które niekorzystnie wpływają na choroby układu sercowo-naczyniowego, dlatego musimy uważać, aby ich stężenie we krwi nie przekroczyło bezpiecznego poziomu. Do wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi może doprowadzić dieta bogata w tłuszcze, głównie pochodzenia zwierzęcego, a także w cukry (pochodzące ze słodyczy, ciast, lodów, kremów, słodkich napojów) i alkohol.


Przyczyny podwyższonego poziomu cholesterolu

  • Wiele osób „zapracowało” sobie na podwyższony poziom cholesterolu, spożywając nieodpowiednią dietę, bogatą w tłuszcze zwierzęce i cholesterol.
  • Istnieją jednak przypadki, w których nieprawidłowy lipidogram występuje niezależnie od prowadzonego stylu życia. Może być skutkiem np. skłonności genetycznych, stosowania różnych leków lub może występować w przebiegu niektórych chorób, m.in.: marskości wątroby, cukrzycy, otyłości, zespołu metabolicznego, niedoczynności tarczycy, żółtaczki cholestatycznej, czy niektórych chorób nerek.
  • Stężenie „złego cholesterolu” może się samoistnie podwyższać wraz z wiekiem – jest to zjawisko dosyć częste i naturalne. Dlatego starsze osoby powinny częściej dokonywać pomiaru lipidogramu.
  • Często podwyższony poziom LDL-cholesterolu występuje u osób palących papierosy lub narażonych na długotrwały stres.

 

Objawy podwyższonego poziomu cholesterolu

  • Podwyższony poziom cholesterolu we krwi zazwyczaj nie daje żadnych charakterystycznych objawów i wiele osób czuje się dobrze. Czasem jednak, gdy jego stężenie jest bardzo duże złogi cholesterolowe mogą tworzyć narośla na skórze twarzy i ścięgnach, tak zwane ksantoma.

 

Dlaczego obniżanie poziomu cholesterolu jest bardzo ważne?

  • Podwyższony poziom cholesterolu trzeba koniecznie obniżyć, ponieważ jest on najczęstszą przyczyną rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i znacznie zwiększa prawdopodobieństwo zgonu!
  • Stale utrzymujące się wyższe stężenie cholesterolu powoduje, że odkłada się on w ścianach tętnic i przyczynia do budowy tzw. blaszki miażdżycowej, która powoduje zmniejszenie światła naczyń, ich twardnienie i utratę elastyczności (miażdżycę). Wpływa to na zmniejszenie przepływu krwi w tętnicy i może doprowadzić do niedokrwienia narządów przez nią zaopatrywanych.
  • Naczynia wieńcowe doprowadzają substancje odżywcze i tlen do Twojego serca. Rozwijająca się w nich miażdżyca, powoduje niedostateczne dokrwienie mięśnia sercowego, a co za tym idzie może doprowadzić do zawału serca.

 

Leczenie

  • Istnieją dwie metody zmniejszania zbyt wysokiego stężenia cholesterolu: niefarmakologiczna (to znaczy bez użycia leków) oraz farmakologiczna (z użyciem leków).
  • Metody niefarmakologiczne – bardzo skuteczne i ważne, a prostsze i tańsze, powinny być stosowane przez wszystkie osoby z nieprawidłowym lipidogramem! Do metod niefarmakologicznych należą: zmiana nawyków żywieniowych (ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych, cholesterolu, cukrów, alkoholu), zwiększenie aktywności fizycznej, zrzucenie nadwagi i zaprzestanie palenia tytoniu
  • Leczenie farmakologiczne, czyli regularne przyjmowanie leków, jest rozpoczynane i kontrolowane przez lekarza – on zapisze niezbędne leki i wyjaśni sposób ich dawkowania. Przeznaczone jest głównie dla osób, które mają nieprawidłowy lipidogram, spowodowany biochemią organizmu lub predyspozycjami rodzinnymi, niezależnie od wszelkich starań. Leki są dobierane indywidualnie dla każdego pacjenta.



Chcesz zmienić nawyki żywieniowe? Możemy Ci pomóc! Ułożymy dla Ciebie indywidualną dietę antycholesterolową online.

Jadłospis 14 dni

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ