Cellulit – przyczyny, profilaktyka i skuteczne metody zwalczania
Cellulit to przykra i wstydliwa dolegliwość, do której kobiety niechętnie się przyznają. Z opracowań wynika, że ponad 80% kobiet po 25 roku życia zetknęło się z tym problemem.
Cellulit, to trudny przeciwnik, który często powoduje u kobiety brak akceptacji własnego ciała i wstyd przed jego eksponowaniem, np. w spódnicy, czy na plaży w bikini. Kobieta, która ma cellulit, chce go ukryć, zamaskować, a najchętniej całkowicie wyeliminować. Jest to wróg, którego niełatwo się pozbyć – jest to jednak możliwe!
CZYM JEST CELLULIT?
Cellulit (tak zwana „pomarańczowa skórka”) – to nieprawidłowe rozmieszczenie podskórnej tkanki tłuszczowej, występujące głównie u kobiet w okolicy bioder, brzucha, ud, pośladków i wewnętrznych powierzchni kolan. Charakteryzuje się tworzeniem nieregularnych zgrubień i guzków pod skórą, które przyjmują charakterystyczny wygląd skórki pomarańczy. Widoczny cellulit pojawia się zazwyczaj w okresie dojrzewania, u kobiet w ciąży i u kobiet przed menopauzą.
JAK POWSTAJE CELLULIT?
Cellulit powstaje na skutek zaburzonego metabolizmu i wadliwego funkcjonowania układu limfatycznego. W związku z tym następuje odkładanie się w komórkach tłuszczowych niepotrzebnych produktów przemiany materii (toksyn), które powinny zostać wydalone z organizmu.
Komórki tłuszczowe znajdujące się w podskórnej tkance tłuszczowej przestają prawidłowo funkcjonować, powiększają się do znacznych rozmiarów i tworzą na skórze widoczne zgrubienia.
JAK ZAPOBIEGAĆ I ZWALCZAĆ CELLULIT?
- W leczeniu cellulitu powinno się stosować parę metod jednocześnie. Przede wszystkim należy odżywiać się w odpowiedni, zdrowy sposób i starać się ograniczać czynniki ryzyka, które mogą go wywołać.
- W walce z cellulitem ważne jest, aby poprawić przepływ limfy i zwalczać wolne rodniki tlenowe (poprzez spożywanie żywności bogatej w antyoksydanty i picie odpowiedniej ilości wody)
- Bardzo ważna jest profilaktyka, ponieważ w zaawansowanym stadium cellulitu, skuteczność metod leczniczych jest znaczne mniejsza i polega na zmniejszeniu obszaru objętego cellulitem.
DIETA NA CELLULIT
Aby pozbyć się cellulitu, należy jeść dużo warzyw, owoców, ryb, orzechów i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Równocześnie należy unikać soli, cukru, niezdrowych tłuszczów (tłuszcze typu trans i kwasy tłuszczowe nasycone) oraz używek, takich jak alkohol, papierosy i kawa.
Oto kilka prostych zasad:
- Jedz owoce i warzywa – najlepiej w surowej postaci. Dostarczą one błonnika pokarmowego, witamin antyoksydacyjnych i składników mineralnych. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) chronią organizm przed wolnymi rodnikami, opóźniają procesy starzenia się i zapobiegają powstawaniu cellulitu. Antyoksydanty znajdują się we wszystkich warzywach i owocach, a szczególnie bogate w te związki są: jabłka, jagody, cebula, brokuły, oliwki, sałata, papryka, pomidory, porzeczki, maliny, natka pietruszki, truskawki, cytrusy.
- Pij dużo płynów – minimum 2 litry (8-10 kubków) dziennie. Płyny zostają wydalone głównie z moczem, ale część zostaje w jelitach, aby rozluźnić masy kałowe i przyspieszyć przemianę materii. Pij głównie wodę niegazowaną – jest to najtańszy „eliksir zdrowia”, pomagający usunąć toksyny z organizmu i zarazem wspaniały środek przeczyszczający. Popijaj wodę w ciągu dnia, małymi łykami.
- W walce z cellulitem przydatne są herbatki ziołowe zawierające w składzie koper, skrzyp, brzozę, krwawnik oraz zielona herbata, która zawiera przeciwutleniacze i czasami określana bywa mianem antycellulitowej.
- Jedz mniej soli – nadmiar sodu (soli) w diecie powoduje zatrzymywanie wody w organizmie i spowalnia usuwanie toksyn z organizmu.
- Jedz produkty bogate w potas – potas zapobiega obrzękom, pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu i przyspiesza eliminowanie toksyn. Produkty o dużej zawartości potasu to przede wszystkim warzywa i owoce oraz orzechy włoskie. Owoce: suszone, głównie suszone figi, śliwki, morele, truskawki, banany, brzoskwinie, kiwi, mango, pomarańcze, grejpfruty, awokado. Warzywa: szpinak, brokuły, kalafior, pomidory, ziemniaki, buraki.
- Regularnie jedz posiłki – w ten sposób uregulujesz i przyspieszysz metabolizm.
- Unikaj cukrów prostych – unikaj cukru, miodu, dżemów wysokosłodzonych, słodyczy, słodzonych soków, produktów zawierających białą mąkę, jasnego pieczywa, makaronów. Zawierają one cukry szybko wchłaniające się, które zaburzają gospodarkę hormonalną organizmu. Poza tym spowalniają przemianę materii i sprzyjają odkładaniu się tłuszczu.
- Ogranicz tłuszcze, zawierające nasycone kwasy tłuszczowe (NKT), które znacznie podwyższają stężenie cholesterolu we krwi, działają prozakrzepowo, przyspieszają rozwój miażdżycy i powstawanie cellulitu. Znajdują się one głównie w tłuszczach zwierzęcych i tłuszczu mlecznym. Nie spożywaj więc: tłustego mięsa, wędlin, tłustego drobiu (a zwłaszcza jego skórki), smalcu, boczku, słoniny, masła, śmietany, tłustego mleka, czy tłustych serów.
- Unikaj alkoholu, papierosów i kawy – alkohol odwadnia organizm i jest substancją toksyczną! Poza tym jest bardzo kaloryczny – 1 gram dostarcza 7 kcal (1gram cukru to 4 kcal). Dodatkowo sprzyja spożywaniu tłustych pokarmów i siedzącemu stylowi życia. Z dymem tytoniowym i kawą do organizmu przedostają się różne substancje toksyczne, które odkładają się m.in. w komórkach tłuszczowych. Poza tym palenie papierosów osłabia naczynia krwionośne, co sprzyja zastojom i obrzękom.
- Uprawiaj aktywność fizyczną – umiarkowane, regularne ćwiczenia fizyczne w połączeniu z dietą, pomogą Ci przyspieszyć przemianę materii i pozbyć się cellulitu. Wysiłek fizyczny poprawia przepływ krwi i limfy, pobudza pocenie się i usuwanie toksyn z organizmu oraz przyspiesza metabolizm.