Sałatka brokułowo-paprykowa
Oto propozycja na lekką wiosenną kolację
Składniki na 2 porcje:
• 1 brokuł (500 g)
• 1 czerwona papryka (ok. 270 g)
• 2 jajka
• pół małej czerwonej cebuli (25 g)
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sos:
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
• 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie sok z cytryny)
• 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Brokuła podzielić na różyczki i gotować kilka minut – na parze lub w lekko osolonej wodzie. Jaja ugotować na twardo, pokroić w cząstki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka. Brokuła delikatnie wymieszać z papryką i cebulą. Dodać jajka i polać przygotowanym sosem. Przed podaniem sałatkę posypać szczypiorkiem.
Wartość odżywcza jednej porcji sałatki z sosem:
- Energia – 281 kcal
- Białko – 17 g
- Tłuszcz – 12 g
- Węglowodany – 35 g
- Błonnik – 9 g