Sałatka brokułowo-paprykowa

sałatka

Oto propozycja na lekką wiosenną kolację

Składniki na 2 porcje:
• 1 brokuł (500 g)
• 1 czerwona papryka (ok. 270 g)
• 2 jajka
• pół małej czerwonej cebuli (25 g)
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos:
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
• 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie sok z cytryny)
• 1 łyżka miodu

Wykonanie:
Brokuła podzielić na różyczki i gotować kilka minut – na parze lub w lekko osolonej wodzie. Jaja ugotować na twardo, pokroić w cząstki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobne piórka. Brokuła delikatnie wymieszać z papryką i cebulą. Dodać jajka i polać przygotowanym sosem. Przed podaniem sałatkę posypać szczypiorkiem.

sałatka2

Wartość odżywcza jednej porcji sałatki z sosem:

  • Energia – 281 kcal
  • Białko – 17 g
  • Tłuszcz – 12 g
  • Węglowodany – 35 g
  • Błonnik – 9 g
olga-mrawiec-dietetyk-mini

Webinar z dietetykiem
12 grudnia 2019,
godz. 19:00

Insulinooporność okiem dietetyka. Co pomaga w świetle badań?

Webinar rozpoczenie się za

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Liczba miejsc ograniczona!