Indyk z brokułami i pomarańczą

sałatka1Składniki na 3porcje:
• 1 torebka ryżu pełnoziarnistego (100 g)
• 1 szklanka bulionu warzywnego
• 1 brokuł
• 1 średnia cukinia (ok. 500 g)
• 1 pomarańcza
• 300 g filetu indyka
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• sok z połowy cytryny
• 1 łyżeczka płynnego miodu
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
•sól, curry, pieprz

Wykonanie:
Ryż zalać gorącym bulionem i gotować pod przykryciem na bardzo malym ogniu, aż będzie miękki. W tym samym czasie pokroić filet w wąskie paski, skropić sokiem z cytryny, sosem sojowym i miodem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, wyłożyć mięso i usmażyć je na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz podzielony na małe różyczki, wcześniej lekko obgotowany brokuł. Smażyć aż warzywa będą miękkie. Ryż dodać do indyka z warzywami, wymieszać, doprawić do smaku curry, pieprzem i solą. Na koniec dodać kawałki pomarańczy.

sałatka3

Wartość odżywcza jednej porcji dania:

  • Energia – 345 kcal
  • Białko – 29,5 g
  • Tłuszcz – 6 g
  • Węglowodany – 49,6 g
  • Błonnik – 8 g

Dodaj komentarz