DYNIA – recepta na długie życie

pumpkinDYNIA to bardzo smaczny i odżywczy owoc, którego rodzina obejmuje około 760 gatunków. Do dyniowatych należą m.in.: arbuzy, melony, kabaczki i tykwy.

O dyni słyszano już w czasach starożytnych – słynny wódź Lukullus, żyjący w 117-56 r. p. n. e. podawał na swoich ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy serwowali natomiast świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom, a dawna medycyna arabska zalecała pić sok z dyni w przypadku bezsenności.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE DYNI

Dynia jest warzywem niskokalorycznym (100 g miąższu dostarcza ok. 28 kcal) i niskotłuszczowym. Zawiera wiele witamin (wit. A, B1, B2, PP, C) oraz składników mineralnych (fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu).

Miąższ dyni jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), który ma silne działanie przeciwutleniające. Poza tym  jest bogaty w wodę i błonnik pokarmowy, dzięki czemu pobudza trawienie i działa moczopędnie – dlatego jest polecany osobom cierpiącym z powodu nawrotowych infekcji dróg moczowych. Dynia wykazuje zdolność wiązania toksyn oraz eliminowania z organizmu związków tłuszczu i żółci, dzięki czemu pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej.

Dodatkowym atutem dyni jest to, że jest lekko strawna i nie wywołuje alergii nawet u małych dzieci.

 

nasiona dyniNASIONA DYNI

Nasiona dyni są skarbnicą składników odżywczych.  W 35 – 40 % składają się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym zawierają prawie wszystkie mikroelementy (m.in. selen, magnez, cynk, miedź i mangan) mnóstwo witamin i wyjątkowo dużą ilość cennego, biologicznie aktywnego fosforu, niezbędnego do pozyskiwania energii z komórek organizmu.

 

DZIAŁANIE PESTEK DYNI

  • hamują procesy starzenia się organizmu
  • zwalczają pasożyty  – robaczyce (zwłaszcza glistę) i tasiemce (pestki dyni zawierają kukurbitacynę, która niszczy robaki)
  • zapobiegają rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego (kurkubitacyna zapobiega przemianie testosteronu w dihydrotestosteron, którego zbyt wysoki poziom może sprzyjać rozrostowi prostaty).
  • zwiększają płodność (zawarty w pestkach selen jest niezbędny do produkcji plemników, a cynk zwiększa ich żywotność)
  • zapobiegają miażdżycy – zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych
  • wspomagają leczenie chorób skóry – trądziku, opryszczki
  • działają jak afrodyzjak (dzięki zawartości tokoferoli – witamin płodości)
  • wzmacniają kości
  • wspomagają układ nerwowy (m.in. dzięki zawartości magnezu)

 

Najzdrowsze i lekkostrawne są dynie młode. Wielką dynię ciężko jest obrać i trudno pokroić. Olbrzymie okazy cieszą oko, ale robią się puste w środku, łykowate i mdłe w smaku.

Według obliczeń naukowców nasiona dyni sycą tak samo jak batonik czekoladowy, są jednak 14 470 razy zdrowsze!

Dodaj komentarz