Co jeść aby mieć zdrowe włosy i paznokcie?

wlosyGęste, lśniące włosy i mocne paznokcie to pragnienie każdej kobiety –  to dzięki nim czujemy się piękne.

Na stan włosów i paznokci wpływa wiele czynników. Jednym z ważniejszych i zarazem tym, na który mamy bezpośredni wpływ jest sposób odżywiania się. Nawet najbardziej skuteczne kosmetyki nie sprawią, że włosy nabiorą blasku i przestaną się łamać, a paznokcie rozdwajać i pękać, jeśli nie dostarczymy organizmowi wraz z pożywieniem niezbędnych mu składników odżywczych i budulcowych. Aby włosy i paznokcie prawidłowo rosły, potrzebują wielu aminokwasów, witamin i składników mineralnych.

 

Oto najważniejsze składniki pokarmowe, które wzmocnią Twoje włosy i paznokcie:
  • Aminokwasy siarkowe – to podstawowy składnik keratyny (naturalnej proteiny występującej we włosach, skórze i paznokciach). Keratyna to podstawowy budulec łodygi i osłonki włosa, produkowany w mieszkach włosowych. To ona wpływa na zdrowy, błyszczący wygląd włosów oraz brak tendencji do rozdwajania się. Aminokwasy siarkowe decydują o odpowiedniej strukturze włosa i poprawiają skręt kręconych włosów. Poza tym wzmacniają cebulki włosów, chronią włosy przed przedwczesnym siwieniem,przyspieszają ich porost i zapobiegają wypadaniu.
    .
    Źródła pokarmowe aminokwasów siarkowych to: mięso i jego przetwory, fasola, ryby, jajka. W przypadku niedoboru aminokwasów siarkowych w diecie, organizm potrafi je produkować samodzielnie pod warunkiem, że dostanie odpowiednią ilość siarki. Znajduje się ona m.in. w: czarnej rzepie, rzodkiewkach, chrzanie, cebuli, czosnku, brokułach, kalafiorze, czy brukselce.
    [space height=”HEIGHT”]
  • Witamina B1 (tiamina) – przeciwdziała łojotokowemu zapaleniu skóry głowy i przetłuszczaniu się włosów. Sprawia, że paznokcie są mocne, zdrowe i odporne na uszkodzenia. Zwiększone zapotrzebowanie na tą witaminę występuje u osób pijących kawę, biorących antybiotyki i mających stresującą pracę.
    .
    Źródłem witaminy B1 są: drożdże, razowy chleb, grube kasze, płatki owsiane, suche nasiona roślin strączkowych, jaja, orzechy. Witamina ta jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż, dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i polerowaniu powodują zmniejszenie ilości tiaminy. Także enzym obecny w surowych rybach: tiaminaza rozkłada tiaminę.[space height=”HEIGHT”]
    Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę to 1,3-2 mg. Tyle witaminy B1 znajduje się w:
    [frame src=”https://dietomedica.pl/wp-content/uploads/2012/11/witamina-B1.jpg” width=”550″ height=”200″ lightbox=”on” title=”witaminaB1″ align=”left” ]
    [space height=”HEIGHT”].
  • Witamina B2 (ryboflawina) – wykazuje działanie przeciwłojotokowe skóry. Dodatkowo zapobiega wypadaniu włosów oraz kruchości i rozdwajaniu się paznokci.
    .
    Źródłem witaminy B2 są:
     drożdże, nabiał, zielne warzywa liściaste, jaja, kasza gryczana, ryby, orzechy, razowy chleb.
    Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę to 1,5 – 1,7 mg. Tyle witaminy B2 znajduje się w:.
    [frame src=”https://dietomedica.pl/wp-content/uploads/2012/11/witamina-B2.jpg” width=”550″ height=”130″ lightbox=”on” title=”witaminaB2″ align=”left” ]

[space height=”HEIGHT”]

 

  • Kwas pantotenowy – pobudza do pracy cebulki włosowe, co wpływa na szybszy ich wzrost. Jego niedobór może powodować łysienie.
    .
    Źródła kwasu pantotenowego to: otręby i płatki owsiane, razowy chleb, żółtko jaja, wątróbka, nasiona roślin strączkowych, drób.
    Dzienne zapotrzebowanie to 4,7 mg. Tyle kwasu pantotenowego znajduje się w:
    [frame src=”https://dietomedica.pl/wp-content/uploads/2012/11/witamina-B5.jpg” width=”550″ height=”150″ lightbox=”on” title=”witamina B5″ align=”left” ]
    [space height=”HEIGHT”]
    .
  • Miedź – odpowiada za wzrost, gęstość i odporność włosów na szkodliwy wpływ czynników zewnętrznych. Uczestniczy także w wytwarzaniu barwników włosów. Dzięki niemu paznokcie są mocne, lśniące i szybciej rosną.
    .
    Źródła miedzi w pożywieniu to: orzechy, płatki owsiane, chleb gruboziarnisty, fasola, brokuły, buraki, szparagi, żeńszeń.
    Dzienne zapotrzebowanie na miedź to 1,5 – 2,5 mg. Taka ilość miedzi znajduje się w:
    [frame src=”https://dietomedica.pl/wp-content/uploads/2012/11/miedz.jpg” width=”550″ height=”150″ lightbox=”on” title=”miedz” align=”left” ]
    [space height=”HEIGHT”]

.

Należy pamiętać, iż zmiana diety nie spowoduje natychmiastowych efektów! Jedynie długofalowa zmiana nawyków żywieniowych przyczyni się do widocznej poprawy stanu włosów i paznokci.

 

Dodaj komentarz