Alergia pokarmowa – epidemia XXI wieku.

orzeszekW ciągu ostatnich lat obserwuje się zwiększanie częstości chorób alergicznych. Dotyczy to zwłaszcza populacji krajów wysokorozwiniętych (w tym także Polski), gdzie już ponad 1/3 ludności wykazuje cechy alergii. Dlatego też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała alergię za epidemię XXI w.

Według danych epidemiologicznych alergia pokarmowa dotyczy ponad 4% osób dorosłych w Stanach Zjednoczonych, a także w krajach Europy Zachodniej. Nadwrażliwość na pokarm typu alergicznego występuje u 2,4–5% osób dorosłych i u 5–8% dzieci.

Co to jest alergia pokarmowa?
Alergia pokarmowa (nadwrażliwość pokarmowa) – jest nieprawidłową immunologiczną odpowiedzią organizmu na spożywany pokarm, który jest dobrze tolerowany przez osoby zdrowe.

Czynniki zwiększające ryzyko rozwoju alergii:

  • czynniki genetyczne – wrodzone lub dziedziczne cechy organizmu usposabiające do wystąpienia choroby alergicznej
  • czynniki środowiskowe
  • nieodpowiednia dieta niemowląt (żywienie sztuczne)
  • wczesne wprowadzanie uczulających produktów
  • rodzaj żywienia matki podczas laktacji
  • złe warunki sanitarno-higieniczne i związane z nimi infekcje jelitowe
  • antybiotykoterapia doustna, która poprzez uszkodzenie bariery jelitowej zwiększa wnikanie alergenów drogą pokarmową
  • czynniki wspomagające
  • niedojrzałość immunologiczna przewodu pokarmowego
  • defekty immunologiczne
  • schorzenia i wady wrodzone przewodu pokarmowego (niedojrzała bariera śluzówkowa jelita, obniżenie wydzielania soku żołądkowego, upośledzenie produkcji śluzu przez komórki kubkowe jelita)

 

Jak może się objawiać alergia pokarmowa?

Skóra:
– pokrzywka
– obrzęk naczynioruchowy
– wysypka
– rumienie
– atopowe zapalenie skóry
– kontaktowe zapalenie skóry
– opryszczkowe zapalenie skóry

Przewód pokarmowy:
– zespół alergii jamy ustnej
– bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka
– alergiczne eozynofilowe zapalenie przełyku
– alergiczne eozynofilowe zapalenie żołądka i jelit
– zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy
– zapalenie jelita grubego i odbytnicy
– celiakia

Układ oddechowy:
– alergiczny nieżyt nosa
– zapalenie spojówek
– duszność, świszczący oddech, kaszel
– astma

Zmiany uogólnione:
– wstrząs anafilaktyczny

Jakie pokarmy najczęściej wywołują reakcje alergiczne?

Niemowlęta
–   mleko krowie
–   soja

Dzieci
–   mleko krowie
–   jaja
–   orzeszki ziemne
–   oja
–   pszenica
–   ryby
–   skorupiaki

Dorośli
–   orzeszki ziemne
–   orzechy (laskowe, włoskie)
–   ryby
–   skorupiaki
–   mleko krowie
–   jajka

Jak się leczy alergię pokarmową?
Leczenie alergii/nietolerancji pokarmowej opiera się na zastosowaniu diety eliminacyjnej i wspomagającym leczeniu farmakologicznym.

Co to jest dieta eliminacyjna?
Dieta eliminacyjna to czasowe lub stałe usuniecie z żywienia chorej osoby szkodliwego lub źle tolerowanego pokarmu, z jednoczesnym wprowadzeniem w to miejsce składników zastępczych o równoważnych wartościach odżywczych.


Potrzebujesz indywidualnej konsultacji?