Alergia pokarmowa – epidemia XXI wieku.
W ciągu ostatnich lat obserwuje się zwiększanie częstości chorób alergicznych. Dotyczy to zwłaszcza populacji krajów wysokorozwiniętych (w tym także Polski), gdzie już ponad 1/3 ludności wykazuje cechy alergii. Dlatego też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała alergię za epidemię XXI w.
Według danych epidemiologicznych alergia pokarmowa dotyczy ponad 4% osób dorosłych w Stanach Zjednoczonych, a także w krajach Europy Zachodniej. Nadwrażliwość na pokarm typu alergicznego występuje u 2,4–5% osób dorosłych i u 5–8% dzieci.
Co to jest alergia pokarmowa?
Alergia pokarmowa (nadwrażliwość pokarmowa) – jest nieprawidłową immunologiczną odpowiedzią organizmu na spożywany pokarm, który jest dobrze tolerowany przez osoby zdrowe.
Czynniki zwiększające ryzyko rozwoju alergii:
- czynniki genetyczne – wrodzone lub dziedziczne cechy organizmu usposabiające do wystąpienia choroby alergicznej
- czynniki środowiskowe
- nieodpowiednia dieta niemowląt (żywienie sztuczne)
- wczesne wprowadzanie uczulających produktów
- rodzaj żywienia matki podczas laktacji
- złe warunki sanitarno-higieniczne i związane z nimi infekcje jelitowe
- antybiotykoterapia doustna, która poprzez uszkodzenie bariery jelitowej zwiększa wnikanie alergenów drogą pokarmową
- czynniki wspomagające
- niedojrzałość immunologiczna przewodu pokarmowego
- defekty immunologiczne
- schorzenia i wady wrodzone przewodu pokarmowego (niedojrzała bariera śluzówkowa jelita, obniżenie wydzielania soku żołądkowego, upośledzenie produkcji śluzu przez komórki kubkowe jelita)
Jak może się objawiać alergia pokarmowa?
Skóra:
– pokrzywka
– obrzęk naczynioruchowy
– wysypka
– rumienie
– atopowe zapalenie skóry
– kontaktowe zapalenie skóry
– opryszczkowe zapalenie skóry
Przewód pokarmowy:
– zespół alergii jamy ustnej
– bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka
– alergiczne eozynofilowe zapalenie przełyku
– alergiczne eozynofilowe zapalenie żołądka i jelit
– zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy
– zapalenie jelita grubego i odbytnicy
– celiakia
Układ oddechowy:
– alergiczny nieżyt nosa
– zapalenie spojówek
– duszność, świszczący oddech, kaszel
– astma
Zmiany uogólnione:
– wstrząs anafilaktyczny
Jakie pokarmy najczęściej wywołują reakcje alergiczne?
Niemowlęta
– mleko krowie
– soja
Dzieci
– mleko krowie
– jaja
– orzeszki ziemne
– oja
– pszenica
– ryby
– skorupiaki
Dorośli
– orzeszki ziemne
– orzechy (laskowe, włoskie)
– ryby
– skorupiaki
– mleko krowie
– jajka
Jak się leczy alergię pokarmową?
Leczenie alergii/nietolerancji pokarmowej opiera się na zastosowaniu diety eliminacyjnej i wspomagającym leczeniu farmakologicznym.
Co to jest dieta eliminacyjna?
Dieta eliminacyjna to czasowe lub stałe usuniecie z żywienia chorej osoby szkodliwego lub źle tolerowanego pokarmu, z jednoczesnym wprowadzeniem w to miejsce składników zastępczych o równoważnych wartościach odżywczych.