Pszenny chleb razowy bez wyrabiania
Dla wszystkich tych, którzy są miłośnikami domowego pieczywa polecam na weekend bardzo prosty pszenny chleb razowy. Wykonanie chleba nie wymaga zagniatania ciasta, jest bardzo łatwe
i wychodzi w każdym piekarniku. Chleb charakteryzuje się grubą i chrupiącą skórką, a ponieważ przygotowywany jest z mąki pełnoziarnistej, ma dużo błonnika i składników mineralnych pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Dodatek siemienia lnianego działa osłonowo
na przewód pokarmowy a odrobina kminku uchroni nas przed wzdęciami.
Polecam!
Składniki:
- 300g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g maki pszennej chlebowej
- 30g siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki drożdży instant lub 10g drożdży świeżych
- Szczypta czarnego pieprzu
- Kminek (opcjonalnie)
- 300ml chłodnej przegotowanej wody
- Oba rodzaje mąki przesiać do dużej miski. Otręby, które zatrzymały się na sitku dorzucić do przesianej maki. Następnie do maki dodać sól, pieprz, kminek oraz siemię lniane i krótko przemieszać.
- W następnej kolejności dodać pokruszone drożdże oraz wodę i mieszać wszystkie składniki przez około 30 sekund (ciasto powinno być klejące). Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 12 -14 godzin (najlepiej na noc) w temperaturze pokojowej.
- Po upływie tego czasu, ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Boki ciasta złożyć do środka tak, aby powstała kula. Następnie kulę położyć (łączeniem do dołu) na oprószonej mąką ściereczkę
i zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Chleb powinien podwoić swoją objętość. - W tym czasie należy nagrzać piekarnik do 240 st. C a w nim naczynie żaroodporne lub garnek rzymski. Rozgrzane naczynie wyjąć z piekarnika, zdjąć pokrywkę. Umieścić ciasto w naczyniu łączeniem
do góry. Garnek przykryć i piec przez 25 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec aż chleb się zrumieni. - Po upieczeniu wyjąć garnek z chlebem z piekarnika. Odczekać kilka minut i wyjąc gotowy chleb
z naczynia. Odłożyć na kratkę aż całkowicie wystygnie.