KAWA – nie taki diabeł straszny…

kawaKawa to napój, który budzi bardzo dużo kontrowersji. Jedni mówią, że jest magiczna, bo usuwa znużenie, zwiększa koncentrację i nasila sprawne myślenie, inni  straszą, że wypłukuje wapń z kości, powoduje anemię, czy palpitacje serca.

Jak wynika z najnowszych badań – nie taki diabeł straszny, jak go malują…

Magiczna moc kawy tkwi w białej substancji o gorzkim smaku, która się w niej znajduje –kofeinie. Ziarna kawy zawierają ok. 1,1% kofeiny, która pobudza układ oddechowy, stymuluje krążenie i obniża napięcie mięśni.

Reakcja na kawę

Reakcja na kawę u każdego człowieka jest inna. Niektórzy po dwóch łykach wypitego wieczorem napoju nie mogą spać do rana, inni po kilku filiżankach będą spać jak susły. Jednak nie powinno się pić małej czarnej wieczorem, tuż przed snem.

Kto powinien uważać na kawę?

Na kawę powinny uważać osoby  z hipercholesterolemią, ponieważ zawiera diterpeny i pochodne serotoniny, które mogą powodować wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Związki te mogą także podrażniać przewód pokarmowy, dlatego nie należy pić kawy na czczo. Na napój ten powinny też uważać osoby z nadciśnieniem tętniczym, bowiem kofeina zawarta w jednej filiżance mocnej kawy podnosi rozkurczowe ciśnienie tętnicze krwi u osób zdrowych o 3 mmHg, a u osób z nadciśnieniem o 8 mmHg.

Badania nad wpływem kofeiny na układ pokarmowy wykazały, że dawka 3,5 mg/kg m.c/dobę istotnie obniża napięcie dolnego zwieracza przełyku, dlatego osoby cierpiące na reflux również powinny zrezygnować z picia kawy.

Jaka jest bezpieczna dzienna dawka kofeiny?

Według najnowszych badań jest to ok. 300-400 mg kofeiny, co odpowiada 3-4 filiżankom kawy. Naukowcy odkryli, że taka dawka kawy, obniża o ok. jedną trzecią ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia. Dzieje się dlatego, bo napój ten oprócz kofeiny zawiera również inne substancje chemiczne (jest ich ponad 700) m.in. substancje przeciwzapalne i przeciwutleniające, do których należą np. związki polifenolowe (głównie kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy). Oprócz tego, że nadają kawie smak i aromat, mają też korzystne działanie na organizm, m.in. działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, opóźniają rozkład witaminy C w organizmie i posiadają zdolność wiązania metali ciężkich. Mają jednak pewien mankament – ograniczają wchłanianie żelaza i zmniejszają przyswajalność białek – dlatego niewskazane jest, aby pić kawę w trakcie lub zaraz po posiłku, ponieważ może to nasilać niedobór żelaza.

Kofeina spożywana w  umiarkowanych ilościach (ok 300 mg/dobę) powoduje poprawę koncentracji, nastroju i  ogólne pobudzenie organizmu. Natomiast dawki kofeiny powyżej 400 mg/dobę mogą powodować zdenerwowanie, uczucie lęku, nudności, drżenie mięśniowe czy też bezsenność

Wyszczuplająca moc kawy

Kawa ma działanie wyszczuplające i zmniejsza ryzyko otyłości! Mała czarna bez cukru zawiera tylko 2 kcal w 100 ml. Ale pamiętajmy, że dodając do niej cukier, śmietankę lub inne dodatki przestaje być dietetyczna. Filiżanka kawy z dwiema łyżeczkami cukru to już ok 50 kcal, szklanka z dodatkiem mleka 0,5% tłuszczu – 48 kcal, mleka 2% tłuszczu – 63 kcal, mleka 3,2% tłuszczu – 76 kcal, a z dodatkiem cukru, bitej śmietany i lodów – to nawet 500 kcal!

Podsumowując kawa pita w umiarkowanej ilości i w rozsądnych porach nie jest taka zła. Ma wiele zalet: usuwa zmęczenie, wzmacnia serce, ułatwia oddychanie i pomaga pozbyć się zakwasów po intensywnym wysiłku.

Dodaj komentarz