Kasza jaglana z gruszką, żurawiną i twarogiem
Składniki na 1 porcję:
- 3 pełne łyżki (40 g) kaszy jaglanej
- 1 średnia gruszka
- ¼ kostki (50 g) sera twarogowego chudego
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 płaska łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli, cynamon
Wykonanie:
Kaszę wysypać na sitko, przepłukać zimną wodą i wrzucić do małej ilości gotującej się wody. Dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu około 10 minut. Gruszkę pokroić w kostkę. Odłożyć kilka cząstek do dekoracji i skropić sokiem z cytryny by gruszka nie ściemniała. Pozostałe cząstki gruszki przełożyć do drugiego garnka i razem z żurawiną poddusić w małej ilości wody (około 3-4 łyżek). Po 10 minutach gotowania kaszy, przełożyć kaszę do garnka z gruszką i żurawiną. Dodać przyprawy, imbir, masło i gotować jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając. Gdy kasza zmięknie, przykryć garnek pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody przez ziarenka kaszy.
Kaszę z owocami przełożyć do miseczki dokładając rozdrobniony ser twarogowy. Danie przyozdobić cząstkami gruszki.
Wartość odżywcza jednej porcji dania:
- Energia – 340 kcal