Kasza jaglana z gruszką, żurawiną i twarogiem

kasza.3
Składniki na 1 porcję:

  • 3 pełne łyżki (40 g) kaszy jaglanej
  • 1 średnia gruszka
  • ¼ kostki (50 g) sera twarogowego chudego
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 płaska łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli, cynamon

 

Wykonanie:

Kaszę wysypać na sitko, przepłukać zimną wodą i wrzucić do małej ilości gotującej się wody. Dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu około 10 minut. Gruszkę pokroić w kostkę. Odłożyć kilka cząstek do dekoracji i skropić sokiem z cytryny by gruszka nie ściemniała. Pozostałe cząstki gruszki przełożyć do drugiego garnka i razem z żurawiną poddusić w małej ilości wody (około 3-4 łyżek). Po 10 minutach gotowania kaszy, przełożyć kaszę do garnka z gruszką i żurawiną. Dodać przyprawy, imbir, masło i gotować jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając. Gdy kasza zmięknie, przykryć garnek pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody przez ziarenka kaszy.

Kaszę z owocami przełożyć do miseczki dokładając rozdrobniony ser twarogowy. Danie przyozdobić cząstkami gruszki.

kasza.4

Wartość odżywcza jednej porcji dania:

  • Energia – 340 kcal
olga-mrawiec-dietetyk-mini

Webinar z dietetykiem
12 grudnia 2019,
godz. 19:00

Insulinooporność okiem dietetyka. Co pomaga w świetle badań?

Webinar rozpoczenie się za

Dni
Godziny
Minuty
Sekundy

Liczba miejsc ograniczona!