produkty bogate w błonnik

Cierpisz z powodu zaparć? Jedz produkty bogate w błonnik pokarmowy!

Wypróżniasz się rzadziej niż 3 razy w tygodniu, do tego z wielkim wysiłkiem oddajesz twarde stolce i często miewasz uczucie niepełnego wypróżnienia?

Pomoże Ci dieta bogata w błonnik pokarmowy z odpowiednią ilością płynów…

Błonnik pokarmowy – to roślinne wielocukry i ligniny, które nie są trawione przez człowieka. Błonnik składa się z wielu substancji. W jego skład wchodzą m.in.: celuloza, hemicelulozy, pektyny, lignina, gumy, śluzy roślinne, czy woski. Rozróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: błonnik nierozpuszczalny w wodzie i rozpuszczalny w wodzie. Działanie błonnika jest różnorakie, ale zawsze do wyzwolenia jego funkcji niezbędna jest woda.

 

Błonnik pokarmowy pozytywnie wpływa na cały organizm:

  • Chroni przed zaparciami – błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Wzdłuż drogi wchłania wodę, rozluźnia masy kałowe i przyspiesza ich eliminację, co ułatwia regularne wypróżnianie się.
  • Mechanicznie drażni ściany jelita grubego i przyspiesza jego perystaltykę.
  • Podczas drogi przez przewód pokarmowy błonnik wychwytuje toksyczne związki, np. toksyny bakteryjne, metale ciężkie i zapobiega ich wchłanianiu do organizmu – działa odtruwająco.
  • Pobudza żucie pokarmów, wydzielanie śliny i działa ochronnie na zęby.bakalie
  • Wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku.
  • Wpływa na wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego.
  • Zwiększa wydzielanie soków trawiennych.
  • Pobudza ukrwienie jelit.
  • Pomaga schudnąć, ponieważ zmniejsza kaloryczność diety, a poza tym pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości.
  • Wpływa pozytywnie na gospodarkę lipidową organizmu. Obniża stężenie cholesterolu, poprzez przyspieszenie jego wydalania z kałem, zwiększa wydalanie tłuszczów ze stolcem i obniża stężenie trójglicerydów. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych niebezpiecznych chorób układu krążenia.
  • Spowalnia wchłanianie glukozy.

 

Wybieraj produkty, które są bogate w błonnik. Znajduje się on m.in. w:

  • płatkach owsianych,
  • otrębach,
  • jęczmieniu,
  • owocach (czarne i czerwone porzeczki, maliny, truskawki, gruszki, jabłka, owoce suszone),
  • warzywach (marchew, dynia, buraki, papryka, brokuły),
  • produktach pełnoziarnistych (kasza gryczana, chleb żytni, brązowy ryż, musli).

 

Proste zasady:

  1. Spożywaj ok. 30-40 gram błonnika pokarmowego dziennie.
  2. Jedz 2-3 razy dziennie po łyżce otrąb. Możesz je dodawać do surówek, jogurtu, past do pieczywa, potraw mielonych.
  3. Codziennie jedz suszone owoce: śliwki, daktyle, morele, figi, rodzynki. Możesz jeść je jako przekąskę, dodawać do jogurtu, czy mięsa.
  4. Codziennie rano na czczo wypijaj pół szklanki przegotowanej, chłodnej wody z miodem, szklankę wody z sokiem z cytryny lub pij wywar z namoczonych w wodzie suszonych śliwek (śliwki zalej gorącą wodą przed snem i pozostaw na całą noc, a rano wypij wywar).
  5. Jedz siemię lniane lub zmielone siemię lniane rozrobione z wodą.
  6. Jedz buraki pod różną postacią (zawierają dużo błonnika).

 

Pamiętaj!

  • Błonnik pokarmowy wchłania duże ilości wody, dlatego przy diecie bogatej w tej składnik musisz pić przynajmniej 2 litry wody dziennie (8-10 kubków). Jeżeli nie dostarczysz wystarczającej ilości płynów, Twój stolec będzie twardy i gęsty, co może nasilać zaparcia i bóle brzucha.
  • Nie przesadzaj z ilością spożywanego błonnika pokarmowego. Jego nadmiar może obniżać wchłanianie cennych składników pokarmowych, tj.: wapń, żelazo, cynk. Dlatego, aby nie dopuścić do przedawkowania błonnika, jego źródłem powinna być żywność, a nie tabletki!

Chcesz pokonać zaparcia? Możemy Ci pomóc! Ułożymy dla Ciebie indywidualną dietę przeciw zaparciom. Więcej

Potrzebujesz indywidualnej konsultacji?