Masz alergię pokarmową? Zobacz na co musisz uważać

W ciągu ostatnich lat obserwuje się zwiększanie częstości chorób alergicznych. Dotyczy to zwłaszcza populacji krajów wysokorozwiniętych (w tym także Polski), gdzie już ponad 1/3 ludności wykazuje cechy alergii. Dlatego też Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała alergię za epidemię XXI wieku.

Alergia pokarmowa (nadwrażliwość pokarmowa) – jest nieprawidłową immunologiczną odpowiedzią organizmu na spożywany pokarm, który jest dobrze tolerowany przez osoby zdrowe.

Obecnie środki zapobiegawcze  alergii polegają na wykluczeniu produktów uczulających z diety.

 

O czym musisz pamiętać, będąc alergikiem?orzech

ALERGIA NA JAJA

  • w przypadku alergii na jajka z diety musisz wykluczyć wszelkie produkty zawierające jajka pod każdą ich postacią
  • nie zastępuj kurzych jaj kaczymi, gęsimi czy indyczymi
  • jajka znajdują się w wielu przetworzonych produktach, np. deserach, lodach, ciastach, makaronach jajecznych, zapiekankach, chlebie tostowym, sosach
  • uważaj na sery – do produkcji serów często wykorzystywany jest lizozym – wyizolowany składnik białka kurzego
  • dokładnie czytaj etykiety produktów spożywczych i nie jedz tych, które w swoim składzie mają:
    jajka, żółtka jaj, białka jaj, proteiny pochodzenia zwierzęcego, izolaty białkowe różnego pochodzenia, owoalbuminę, owotransferynę, owomucynę, owomukoid, lizozym (E1105), lecytynę z jaj (E322)
  • nie kupuj gotowych produktów garmażeryjnych, ponieważ mogą one zawierać jajka lub ich pochodne

 

ALERGIA NA ORZESZKI ZIEMNE

  • w przypadku alergii na orzeszki ziemne z diety musisz wykluczyć wszystkie produkty zawierające orzechy ziemne, olej arachidowy i masło orzechowe
  • uważaj na produkty, które mogłyby być pakowane przez te same maszyny co orzeszki ziemne i stwarzają ryzyko wystąpienia alergii: orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pekan, brazylijskie, laskowe, piniowe, makadamia, pistacje, migdały

 

mlekoALERGIA NA MLEKO KROWIE

  • jeżeli masz alergię na mleko krowie musisz wykluczyć z diety wszystkie produkty zawierające: mleko, jogurty, sery, serki, śmietanę, masło, pieczywo tostowe, torty, lody oraz niektóre margaryny
  • dokładnie czytaj etykiety produktów spożywczych i nie jedz tych, które w swoim składzie zawierają: kazeinę, kazeinian, laktoalbuminę, laktozę, proteiny mleka, proteiny serwatki
  • uważaj na gotowe produkty garmażeryjne, ponieważ mogą one zawierać produkty mleczne. Zawsze pytaj sprzedawcę o skład i w przypadku najmniejszych wątpliwości zrezygnować z zakupu

 

ALERGIA NA MĄKĘ PSZENNĄ

  • w przypadku uczulenia na mąkę pszenną z jadłospisu musisz wykluczyć wszystkie produkty zawierające: skrobię, skrobię modyfikowaną, pszenicę, gluten, substancje skrobiowe, jęczmień, owies, żyto, białko pszenicy, kuskus
  • uważaj na wyroby przemysłowe z dodatkiem mąki i liczne dania gotowe
  • nie kupuj gotowych produktów garmażeryjnych

 

ALERGIA NA SOJĘ

  • jeżeli masz alergię na soję wyklucz z diety soję pod każdą postacią: ziarna, kiełki, mąka, śmietana, mleko sojowe, tofu, sosy
  • dokładnie czytaj etykiety produktów spożywczych i nie jedz tych, które w swoim składzie zawierają: białko sojowe, białka roślinne
  • nie kupuj gotowych produktów garmażeryjnych