Kapsaicyna – składnik papryki który pomaga w odchudzaniu

Czerwona papryka spożywana rano na śniadanie, zmniejsza apetyt w ciągu dnia. To zasługa zawartego w papryce składnika o nazwie kapsaicyna.

To ona nadaje ostry, piekący smak papryczce chili i powoduje uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej.

Substancja ta od wielu lat jest wykorzystywana w medycynie i ziołolecznictwie, gdyż działa na skórę drażniąco i rozgrzewająco, łagodząc miejscowo bóle mięśniowe, reumatyczne, artretyczne i nerwobóle. Od niedawna jest także w kręgu zainteresowań firm produkujących suplementy, ze względu na swoje termogeniczne właściwości.

Kapsaicyna przyspiesza przemianę materii oraz obniża ogólne spożycie kalorii. Badanie wykazały, iż jest w stanie podnieść tempo metabolizmu nawet o ponad 20% i utrzymać ten stan do 10 godzin!

Poza tym substancja ta blokuje informacje dochodzące z jelit do mózgu, co powoduje obniżenie apetytu w trakcie stosowania niskotłuszczowej diety. Kapsaicyna zagłusza więc sygnały głodu i pomaga w odchudzaniu.

 

Dodaj komentarz