Dlaczego warto jeść żurawinę?
Nasi przodkowie już wieki temu znali dobroczynne właściwości żurawiny. Używali jej jako pożywienia, barwnika oraz lekarstwa. To co ludzie wiedzieli wiele lat temu, dziś potwierdzają badania naukowe.
Żurawina ma czerwone, soczyste i bardzo kwaśne owoce, przez co nie nadaje się do jedzenia na surowo. O wiele lepiej smakuje przetworzona – robi się z niej soki, syropy, dżemy, konfitury, kisiele, galaretki lub suszy z dodatkiem cukru.
Żurawina jest bardzo zdrowa - zawiera mnóstwo witamin (C, A, B1, B2), składników mineralnych ( żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, jod), a także pektyny, błonnik pokarmowy, kwas cytrynowy, chininowy, jabłkowy i benzoesowy.
Dlaczego warto jeść żurawinę?
- Zapobiega infekcjom dróg moczowych
Naukowcy odkryli, że żurawina zawiera poliantocyjanidy, które zalicza się do najsilniejszych antyoksydantów. Dzięki nim bakterie nie mogą przyczepić się do ścian przewodu moczowego i są wypłukiwane wraz z moczem. Poza tym żurawina zakwasza mocz i zawiera kwas hipuronowy, który ma działanie antybakteryjne. - Ma silne działanie bakteriobójcze
Amerykańskie badania wykazały, że niszczy aż 80 % szczepów bakterii odpornych na antybiotyki! - Wspomaga organizm w walce z grypą i infekcjami górnych dróg oddechowych
Jeden ze związków obecnych w żurawinie odkaża gardło i przeciwdziała zagnieżdżaniu się bakterii w nabłonku jamy ustnej, dzięki czemu zapobiega rozwojowi infekcji. - Zapobiega nowotworom
Najnowsze badania wykazały, że żurawina zwiększa o ponad 120% poziom antyoksydantów zapobiegających chorobom nowotworowym. - Zapobiega próchnicy zębów i chorobom dziąseł
Działa tu ten sam mechanizm, co w przypadku chorób pęcherza - bakterie nie przyczepiają się do zębów i dziąseł. - Zwalcza bakterie Helicobacter pylori
Dzięki temu zapobiega przed nadżerkami oraz wrzodami żołądka i dwunastnicy. - Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych
Zawiera kwas chinowy, który ma lekko kwaśny odczyn, co zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki i tym samym ochrania przed powstawaniem kamieni nerkowych. - Sok żurawinowy działa podobnie jak czerwone wino
Podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL i zapobiega utlenianiu się cząsteczek LDL cholesterolu.

Potrzebujesz indywidualnej konsultacji?
Umów się na konsultację online z dietetykiem z naszej poradni.
Wybrane konsultacje specjalistyczne: