10 sposobów na to, jak sprawić żeby ciasta i desery były zdrowsze

Bywają dni gdy nie jesteśmy w stanie odmówić sobie ulubionego ciasta lub deseru. Niestety zwykle po zjedzeniu czegoś słodkiego dopadają nas wyrzuty sumienia. Jest jednak kilka sposobów, dzięki którym nasze poczucie winy związane ze zjedzeniem dużej ilości pustych kalorii znacznie się zmniejszy.

 

1. Piecz ciasta w domu

Jeśli przygotowujemy desery i ciasta w domu, mamy wpływ na to, co znajduje się w gotowym produkcie. Większość ciast, które możemy kupić w sklepie, zawiera w swoim składzie substancje, których nie znajdziecie w swojej spiżarni a wymówienie ich nazw może sprawiać duży kłopot.

2. Zrezygnuj z lukru i kruszonki

Jeśli przygotowujesz ciasta w domu, zrezygnuj z pokrywania ich powierzchni kruszonką lub lukrem. Można
je zastąpić świeżymi owocami lub obsypać powierzchnię ciasta płatkami owsianymi lub żytnimi.

3. Zastąp masło i śmietanę jogurtem

Jeśli jednym ze składników ciasta jest masło bądź śmietana możesz zastąpić
je jogurtem naturalnym lub greckim. W ten sposób ciasto nadal pozostanie wilgotne i będzie miało przyjemnie mleczny zapach a dodatkowo pozbędziesz się prawie 80% tuczących i niezdrowych tłuszczy nasyconych.

4. Uzupełnij ciasto w błonnik

Mąkę białą, wchodzącą w skład ciasta, zamień w połowie lub w całości na drobno mieloną mąkę pełnoziarnistą. Możesz również dodać do ciasta płatki owsiane, jęczmienne lub żytnie według upodobań. Łatwiej będzie połączyć je z ciastem, jeśli wcześniej zostaną zmielone lub jeśli użyjesz płatków błyskawicznych.

5. Wypróbuj różne rodzaje mąki

Warto zamienić tradycyjną mąkę pszenną na mąkę orkiszową, owsianą
lub z komosy ryżowej. Są to produkty zawierające większą ilość witamin
i składników mineralnych niż tradycyjna mąka. Dobrym rozwiązaniem jest również zamiana części mąki na mielone migdały, orzechy włoskie lub orzechy laskowe.

6. Słódź z głową

Najłatwiejszym sposobem ograniczenia ilości cukru dodawanego do ciasta jest zastąpienie go owocami, które są naturalnie słodkie np. banany, jabłka czy gruszki. Aby dodać jeszcze więcej smaku można skorzystać
z dodatku gałki muszkatołowej, która świetnie komponuje się z jagodami i borówkami, cynamonu, który jest tradycyjnym dodatkiem do szarlotki lub imbiru, który wyśmienicie pasuje do brzoskwiń. Aromat każdego ciasta podkręci również skórka z cytryny lub pomarańczy. Nawet nie zauważysz, że w cieście jest mniej cukru.

7. Unikaj smarowania blachy grubą warstwą masła

Zamiast smarować blaszkę masłem aby ciasto nie przywarło, rozpuść łyżeczkę masła a następnie rozsmaruj równomiernie masło na całej powierzchni blaszki kawałkiem pergaminu. Możesz również skorzystać ze spryskiwaczy do oliwy, dzięki czemu warstwa tłuszczu na powierzchni blaszki będzie znacznie mniejsza,
ale spełni swoje zadanie.

8. Dodaj białko

Dobrym sposobem na obniżenie kaloryczności ciasta i podniesienie jego walorów zdrowotnych jest dodanie
do ciasta chudych produktów nabiałowych. Użycie jako głównego składnika jogurtu naturalnego, maślanki bądź chudego twarogu pozwoli znacząco obniżyć kaloryczność ciasta i wzbogaci je o pełnowartościowe
i zdrowe źródło białka.

9. Dodaj orzechy

Dodatek do ciasta w postaci orzechów, w szczególności włoskich i laskowych ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Wzbogaca naszą dietę o zdrowe tłuszcze nienasycone, wiele witam i składników mineralnych. Poza tym orzechy zawierają również znaczne ilości błonnika i białka. Spożywanie orzechów poprawia naszą pamięć i koncentrację, działa dobroczynnie na układ krwionośny, chroni przed wolnymi rodnikami i wpływa pozytywnie na samopoczucie i nastrój.

10. Nie bój się eksperymentować

Dodawanie do ciasta produktów, które zwykle nie są kojarzone ze słodyczami, może okazać się ciekawą przygodą. Do babeczek dodaj tarte warzywa np. marchewkę lub cukinię. Sprawią one, że babeczki po upieczeniu będą wilgotne, delikatne i znacznie zdrowsze. Dodanie do ciasta czekoladowego buraków pozwala ograniczyć ilość czekolady i sprawia, że ciasto jest jedwabiste i kremowe. Ser tofu zamiast kremu? Dlaczego nie? Tofu o kremowej konsystencji z dodatkiem miodu i kakao jest zdrową alternatywą dla tradycyjnego kremu czekoladowego.

Smacznego!