Dieta bezglutenowa przeznaczona jest głównie dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu, choć często wykorzystywana jest we wspomaganiu leczenia innych chorób np. Hashimoto. Jest trudna w stosowaniu, ponieważ z jadłospisu należy wyeliminować nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, ale także uważać na te, w których jest on ukryty.

Osoby będące na tej diecie powinny zawsze uważnie czytać składy produktów spożywczych, ponieważ w procesie produkcji mogą one zostać nim zanieczyszczone.

Eliminacja glutenu z diety wiąże się z wieloma ograniczeniami. Dlatego, jeśli kończą Ci się pomysły na urozmaicone dania lub po prostu chcesz zacząć stosować tego rodzaju dietę, ale nie wiesz, od czego zacząć, umów się na wizytę. Wyjaśnimy Ci, co możesz jeść bez obaw, a na co musisz zwrócić szczególną uwagę.

Opracujemy indywidualny program żywieniowy wraz z przepisami, by Twoje życie było łatwiejsze. Chętnie podzielimy się z Tobą naszą wiedzą i wytłumaczymy, dlaczego warto wyeliminować gluten z diety.